trešdiena, 2018. gada 29. augusts

Praktiski padomi, kā salabot bojātu jumtu


Lai arī parasti jumts tiek uzstādīts ar domu, ka tas kalpos ilgi un labi, tomēr nekas nav mūžīgs un arī jumtā var rasties dažādi bojājumi. Iemesli tam var būt dažādi – gan jumta dabiskais nolietojums, gan tā neprofesionāla ieklāšana. Ir gadījumi, kad bojājumu novēršana jāuztic profesionāļiem, taču ir arī situācijas, kad to var izdarīt paša spēkiem.

Jumtu mehāniskie bojājumi

Viena no plašāk izplatītām problēmām ir jumta mehāniskie bojājumi, piemēram, ieplīsis dakstiņš vai metāla loksne. Iemesli tam var būt dažādi, piemēram, jumta segums bojāts vēja vai lietus ietekmē. Šādus bojājumus ieteicams novērst pēc iespējas ātrāk, lai mazinātu risku, ka mitrums nonāks jumta konstrukcijās un jumts sāks tecēt. Tas, cik vienkārši ar šo uzdevumu tikt galā, lielā mērā atkarīgs arī no tā, kāds ir jumta seguma veids. Piemēram, dakstiņa jumtu salabot būs vienkārši – atliks vien nomainīt ieplaisājošo dakstiņu pret jaunu. Vairāk uzzini: https://www.monier.lv/praktiska-informacija-par-jumtiem/par-jumtu-renovesanu.html

Problēmas ar skursteņiem

Dažkārt rodas problēmas ar skursteņiem – galvenokārt, nekvalitatīvu materiālu izvēles vai neprofesionālas skursteņa uzstādīšanas dēļ. Ja bojātas ir savienojuma vietas, visvienkāršāk šo problēmu novērst, izmantojot smērvielas, piemēram, bitumena mastiku, sintētisko šķiedru smērvielas u.c. Jāņem gan vērā – ja jumts ir sācis tecēt neprofesionāli veidotas pieslēguma vietas dēļ, tad to visdrošāk ir veidot no jauna.

Savienojuma vietas

Problēmas var rasties arī ar jumta savienojuma vietām, piemēram, jumta korēs, sienās. Lai atrisinātu šādas problēmas, svarīgi salabot un atjaunot savienojuma vietu.

Korozijas, krāsas balēšanas riski

Ja ēkai ir uzstādīts metāla jumts, jārēķinās ar to, ka laika gaitā jumtam var parādītes korozija, tā krāsa var balēt vai lobīties. To var novērst, jumtu nokrāsojot ar atbilstošu krāsu. Pirms tam gan jāizvērtē, cik nopietns ir bojājums. Ja plānots pārkrāsot visu jumta segumu, iesākumā vajadzētu pārbaudīt savienojumu vietu stāvokli un, ja nepieciešams, veikt labojumus.
Ja pamanīti kādi bojājumi, taču pašam nav skaidrs, kā labāk rīkoties, lai tos novērstu, vislabāk sazināties ar speciālistu, kurš veiks jumta apsekošanu un spēs ieteikt labākos risinājumus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru