svētdiena, 2018. gada 30. septembris

Kā zināt, vai esi finansiāli gatavs iegādāties māju?


Šis, šķietami, ir jautājums “ar āķi”. Cik daudzi šobrīd būtu gatavi pateikt – esmu finansiāli gatavs iegādāties māju? Domājams, cilvēku, kas ar lielu pārliecību varētu izteikt šādu apgalvojumu, nav ļoti daudz. Taču reizēm varam būt finansiāli diezgan gatavi šādam solim, tikai paši to neapzināties. Kā tad saprast, ka esam finansiāli gatavi iegādāties savu mājokli – māju vai dzīvokli?

-        Ja pēc ikmēneša maksājumu veikšanas paliek pāri pietiekami daudz naudas, lai neraizētos par neparedzētiem izdevumiem un spētu tikt galā arī ar tiem. Tas nozīmē, ka ikmēneša ienākumi ir pietiekami lieli, lai nosegtu visus rēķinus, pietiktu ikdienā nepieciešamajām precēm un vēl kādam neplānotam tēriņam.
-        Ja ir laba kredītvēsture, nav jāizmanto ātrie kredīti, piemēram, https://www.ladyloan.lv/aizdevumi/istermina-aizdevums, vairākas reizes gadā, nav lielu kredītmaksājumu par auto, patēriņa kredītu vai citu ilgtermiņa maksājumu, kas varētu traucēt izvēlēties hipotekāro kredītu – arī tad, ja esam finansiāli gatavi iegādāties savu mājokli, tas nenozīmē, ka vajadzīgā naudas summa glabājas skapīša atvilktnē.
-        Ja ir stabils darbs, kurā jūtamies komfortabli. Ja savā darba vietā jūtamies pārliecināti par savām spējām un ar prieku dodamies uz darbu, tas nozīmē, ka esam finansiāli stabili. Tas nozīmē gan to, ka neplānojam mainīt darba vietu, atmosfēra darbā ir patīkama un arī uzņēmums, kurā strādājam ir stabils – ienākumi, kas tuvākajā laikā nemainīsies.
-        Spējat ik mēnesi atlikt nelielus līdzekļus iekrājumiem. Šī jau ir ļoti būtiska pazīme, ka esat finansiāli gatavs lieliem pirkumiem – tādiem, kā savs mājoklis. Ja ir gan līdzekļi, ko iekrāt, gan arī vēlme to darīt – ir gan finansiālā pastāvība, gan atbildība par saviem līdzekļiem.
-        Padomājot par to – prātā nenāk neviens iemesls, kas varētu traucēt šādam  pirkumam. Vienmēr ir neparedzēti apstākļi, taču, ja vērtējam racionāli un tuvākajā nākotnē neredzam iemeslus, kas varētu krasi mainīt mūsu šī brīža situāciju – esam gana finansiāli stabili, lai padomātu arī par tik lielu un būtisku ieguldījumu kā savs mājoklis.

1 komentārs:

  1. Pirms iegādāties māju, iesaku vismaz pusgadu mēģināt noīrēt māju / dzīvokli - īres cena būs līdzīga tai cenai, kuru katru mēnesi maksāsit aizdevējam. Ja tas jums nerada grūtības, esat gatavs iegādāties nekustamo īpašumu.
    Pērkot māju, iesaku izmantot aizdevumu kalkulatoru - tas palīdzēs daudz ietaupīt un saņemt aizdevumu ar vislabākajiem noteikumiem.

    AtbildētDzēst