piektdiena, 2014. gada 10. janvāris

Dators - Portatīvais dators


Portatīvie datori ir plāni un nelieli, ērti pārnēsājami datori, kas ir kā alternatīva smagnējiem stacionārajiem galda datoriem. Neskatoties uz savu mazo izmēru, portatīvais dators izpilda visas galda datora funkcijas un, atkarībā no modeļa, mūsdienu portatīvie datori, piem., multimediju portatīvie ar spēcīgu procesoru var nodrošināt pat labāku veiktspēju nekā budžeta klases stacionārais dators. Portatīvo datoru mobilitāti nodrošina arī tajā iebūvētā baterija (akumulators), kas nozīmē, ka to uzlādējot klēpjdatoru var lietot arī parkā, kafejnīcās u.tml.

Poratīvie datori visām vajadzībām

Mūsdienās portatīvā datora iegāde mēdz būt daudz grūtāka, nekā sākumā liekas. Tas ir tādēļ, ka mūsdienu tirgū tiek piedāvāti dažādi datoru modeļi no tādiem ražotājiem kā Apple, Acer, Asus, Dell, HP, Toshiba, Lenovo u.c. Portatīvo datoru ražotāji piedāvā portatīvos konrētām darbībām, konrētām mērķauditorijām, piem., portatīvais dators pieejams: multimedijiem un datorspēlēm, mācībām un mājām, biznesam u.tml.. Vēl mūsdienās pieejami arī dažus milimetrus  plāni un mobili portatīvo datoru modeļi, kas tiek dēvēti par Ultrabook, vai arī portatīvie ar skārienjūtīgo monitoru.
Portatīvā datora izvēli ietekmē:

*Datora displejs - biežāk sastopamais klēpjdatora displeja izmērs ir 15.6 ", bet plaši piedāvāti arī mazāka izmēra vai tieši otrādi, vēl lielākas diagonāles portatīvo modeļi. Bieži vien šis kritērijs ir ļoti nozīmīgs, ja bieži dodaties izbraukumos un pārvietojaties un vēlaties, lai klēpjdators būtu pietiekami kompakts. Savukārt tie, kas lielākoties lieto to kā stacionāro datoru, bez raizēm var izvēlēties palielu, tātad arī ne tik vieglu modeli.

*Kapacitāte - datora kapacitāte teju vienmēr ir nozīmīgs kritērijs pērkot jebkuru datoru. Rādītāji, kas būtu jāņem vērā - operatīvā un cietā diska (HDD) kapacitāte. Lielākā daļa cilvēku bieži pērk klēpjdatoru ar pēc iespējas apjomīgāku cieto disku, piem., 750GB, bet papildus kapacitātei perfekti noder ārējie cietie diski.

*Baterijas mūžs - kāda gan jēga no portatīvā datora, ja tā baterija tur vien īsu laiku un dators visu laiku jātur pie elektrības padeves? Ja ar portatīvo parasti strādājat ārpus mājas vai darba, tad jābūt drošam, ka portatīvais dators ir ar labu bateriju, kas ļauj strādāt ar datoru vismaz 4 - 5 stundas bez elektrības. Protams, spēlējot 3D spēles baterija turēsies mazāk nekā vienkārši rakstot referātu, tāpēc jāzina, kādām darbībām portatīvais vairāk paredzēts.

Šie kritēriji ir tikai daži no visiem, kas svarīgi portatīvā izvēlē. Pirms pirkuma veikšanas bez šaubām jāievāc padziļināta informācija par konkrēto modeli vai jākonsultējas ar speciālistu, lai atrastu tieši Jūsu vajadzībām labāko modeli.
 
PORTATĪVAIS DATORS MĀCĪBĀM, DARBAM UN DATORSPĒLĒM

Portatīvie datori ir plāni un nelieli, ērti pārnēsājami datori, kas kalpo kā alternatīva gabarītu ziņā lielajiem personālajiem galda datoriem. Par spīti savam nelielajam ekrāna izmēram, kas visbiežāk ir 15.6 ", portatīvais dators nodrošina visas pamata galda datora funkcijas un mūsdienu modeļi izceļas pat ar lielāku veiktspēju nekā tā, kas sastopama budžeta klases galda datoram. Portatīvā datora mobilitāti veicina tajā iebūvētā baterija (akumulators), kas garantē, ka bateriju uzlādējot klēpjdatoru var lietot arī parkā, kafejnīcās u.tml.

Populārākie portatīvo datoru veidi

Portatīvā datora iegāde šobrīd ir daudz reiz grūtāka, nekā liekas. Tas tāpēc, ka šobrīd tirgū pieejami tik ļoti atšķirīgi datoru modeļi no tādiem ražotājiem kā Apple, Acer, Asus, Dell, HP, Toshiba, Lenovo u.c. Katrs no ražotājiem piedāvā portatīvos datorus konrētām darbībām, konrētām mērķauditorijām, piem., iedalot datorus dažādās klasēs: multimedijiem un datorspēlēm, mācībām un mājām, biznesam u.tml.. Papildus tiek piedāvāti arī dažus milimetrus  plāni un mobili portatīvie, kas tiek saukti par Ultrabook, vai arī portatīvie ar skārienjūtīgo ekrānu.

Portatīvā datora izvēles kritēriji:

*Displejs - biežāk sastopamais klēpjdatora ekrāna izmērs ir 15.6 collas, bet plaši pieejami arī daudz mazāki vai tieši otrādi, lielāki portatīvo modeļi. Tieši displeja lielums parāda to, cik apjomīgs būs pats dators un cik ērti to varēs pārvietot, kas ir īpaši nozīmīgi, piem., atrodoties ārpus mājas. Savukārt tie, kas lielākoties lieto to kā mājas datoru, bez problēmām var izvēlēties palielu, tātad arī ne tik vieglu modeli.

*Diska ietilpība - diska kapacitāte parasti ir nozīmīgākais kritērijs datora iegādē. Parasti vidusmēra datorlietotājiem pietiek ar 320 GB HDD, bet, ja mēdzat "vilkt" un skatīties portatīvajā filmas vai uzglabāt citus multimediju failus, lai nevajadzētu domāt par ārējo cieto disku, daudz labāks pirkums būs portatīvais dators ar vismaz 500GB HDD.

*Procesors - lai portatīvais strādātu pēc iespējas ātrāk un "gludāk", darbojoties pat ar lielām vai sarežģītas grafikas datorprogrammām, nepieciešams jaudīgs procesors. Lielai daļai datorlietotāju pietiekami piemērots būs modelis, piem., ar Intel Pentium procesoru, kamēr multimediju vajadzībām labāk meklēt Intel Core i3 un uz augšu.

Minētie ir tikai daži no apsvērumiem, kuri būtu jāņem vērā pērkot portatīvo. Tā kā pirkums nav tas lētākais, turklāt paredzēts ilgai lietošanai, pirms tā veikšanas svarīgi pārdomāt visas nozīmīgās nianses.
 
 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru