svētdiena, 2014. gada 30. marts

Skursteņi un to veidi.



Skurstenis mājās kalpo kā viena no galvenajām apkures sistēmas sastāvdaļām un nereti arī kā ventilācijas sistēma, ja tas ir bijis plānā jau ēkas celšanas brīdī un skurstenis tam ir speciāli pielāgots. Mūsdienās pastāv vairāki materiāli no kuriem tiek būvēti skursteņi, tā kā parastie ķieģeļu un betona dūmvadi nav tikai vienīgie materiāli no kuriem izbūvēt skursteņus savai mājai. Zemāk piedāvājam ieskatu tajā, no kādiem materiāliem mūsdienās ir pieņemts būvēt un veidot skursteņus, lai tie būtu droši un nepieviltu ziemas aukstākajos mēnešos, kad mājās visvairāk ir vajadzīgs siltums. Krustenim vietu mājas projektā iesaka izveidot arī tad, ja plānojat izmantot elektrisko apkures sistēmu, jo, ja nākotnē grasāties apkures sistēmu nomainīt, tad nebūs jāveic lieki pārbūves darbi, kas prasa gan laiku, gan naudu.

Mūra skurstenis.

Viens no izplatītākajiem un populārākajiem skursteņu veidiem, kas atrodams lielākajā daļā mājsaimniecību ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Pareizi uzmūrēti ķieģeļu skursteņi kalpo ļoti ilgu laiku, pat ēkas mūža garumā, turklāt pareizi aprīkots un uzlabots pēc nepieciešamajiem standartiem, tas spēj kalpot labāk kā nekad. Tā kā šie skursteņi ir smagi, jo būvēti no ķieģeļiem, tiem ir nepieciešama droša un stabila pamatne. Izbūvei nepieciešas piesaistīt profesionāli un jāizmanto speciāli sala un karstumizturīgie ķieģeļi.

Izolēts metāla skurstenis.

Šāda veida skursteni tiek veidots no nerūsējoša tērauda iekšējās un ārējās čaulas, kurā iestrādāta karstumizturīga siltumizolācija. Šāda veida skurstenis parasti atrodas pie mājas ārsienas un tiek noformēts atbilstoši mājas arhitektūrai pieskaņotu skursteņgalvu. Tas viegli un ātri montējas un to var izdarīt pašu spēkiem, nepiesaistot profesionāļus, kas nozīmētu papildus izdevumus. Šāda veida skursteņiem ir laba vilkme.

Šamota dūmenis.

Šāda veida skurstenim ir trīs slāņi, kas veidoti no kremzītbetona moduļblokiem, minerālvates un šamota dūmkanāla. Šāda dūmeņa virsmu var veidot pēc saviem ieskatiem – aplikt ar flīzēm ai pat apšūt ar skārdu. Šamota dūmenis ir izturīgs pret skābēm un nodrošina labu vilkmi arī tad, ja dūmgāzes ir atdzisušas.

Kombinētais dūmvads.

Apvieno metāla un ķieģeļa dūmeņa īpašības. Šādus skursteņus sauc arī par oderētajiem skursteņiem, jo skurstenī tiek ievietota nerūsējoša tērauda odere, kas pasargā skursteņa sienas no bojāšanās un novērš kondensāta uzkrāšanos uz mūrētā ķieģeļa sienām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru