pirmdiena, 2018. gada 5. marts

„Riču Raču” un citas spēles


Galda spēles vienmēr ir bijusi aizraujoša ģimenes izklaide. Un laikā, kad bērniem ir tik daudz krāsainu un jautru rotaļlietu, galda spēlēm jāatrod jaunas pieejas un veidi, kā nekļūt par aizmirstību. Tiesa, rotaļlietas ir tikai daļa no bērnu augšanas un spēlēšanās procesa, tāpat kā galda spēles tikai daļa ir paredzēta bērniem.

Vecais labais „Riču Raču” un „Cirks” vienmēr ir bijušas galda spēles, kas saistošas šķitušas kā bērniem, tā arī pieaugušajiem. Un, ja klasiski šīs galda spēles spēlēja ģimenes lokā, tad nekas neparasts, ja kādu galda spēli uzspēlēja arī pieaugušie – savā starpā.
Mūsdienās galda spēles kļuvušas dažādas - bērniem paredzētās (izsalkušie begemoti, operācijas spēle, mērkaķīši kokā un vēl daudz dažādas citas), kas pielīdzināmas rotaļlietām, tikai ar tām var rotaļāties draugu lokā un pieaugušajiem paredzētās – stratēģijas un izaicinājumu galda spēles, kur kā pusaudži, tā daudzi pieaugušie aizraujas tik ļoti, ka veido pat klubus, galda spēļu vakarus, entuziastu grupas un tā tālāk, pierādot, ka galda spēļu kultūra nekur nav zudusi.
Rotaļlietu veikalos galda spēles (uzzināt vairāk) rūpīgi stāv plauktā blakus lellēm un zaķiem, suņiem un policista vai daktera rotaļu komplektiem, pielīdzinoties jautrībā un statusā – rotaļlietas. Tomēr rotaļāšanās te nedaudz cita. Galda spēles palīdz bērniem attīstīties daudz dažādos veidos (atkarībā arī no spēlēm, ko izvēlamies iegādāties un turēt mājās) – bet pats būtiskākais, galda spēles veicina bērnu spēju un vēlmi komunicēt ar citiem, veidot draudzības un atrast sev līdzīgi domājošos.
Pašiem mazākajiem paredzētās galda spēles vairāk saistās ar krāsainumu un dažādām figūriņām un elementiem, kas piesaista bērna uzmanību un šķiet jautrākas, tomēr būtībā – rotaļājoties ar bērniem šādi, iemācām viņam daudz vērtīga un praktiska tālākai dzīvei.
Iepazīstot un iemīļojot dažādas galda spēles jau no mazotnes, kā labas un aizraujošas rotaļlietas, bērns vēlāk, iespējams, attīstīs savu interesi par dažādām galda spēlēm. Bet galda spēles, kā zināms, spēj lieliski attīstīt domāšanu, prātu, intelektu un atjautību. Atliek vien izvēlēties.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru