ceturtdiena, 2019. gada 14. marts

Budžeta plānošana pārim – kā nonākt pie kopsaucēja bez strīdiem?


Esot attiecībās ar otru cilvēku, ir daudz lietu, kas jāiemācās. Nākas pielāgoties, meklēt kompromisus un dažkārt arī strīdēties. Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas jāizrunā, ir kopīga finanšu plānošana. 
Kā zināms, nauda ir viens no tematiem, kura dēļ cilvēki mēdz ne tikai nonākt nesaskaņās, bet pat izšķirties. Par to, kā pārim plānot budžetu pēc iespējas vienkāršāk, lasiet turpinājumā.

Nosakiet Jūs mājsaimniecības vajadzības

Šis ir pirmais solis, lai saprastu, kādi būs Jūsu izdevumi. Pie vajadzībām var būt iekļauta īre, komunālie maksājumi, pārtika, auto lietošana, kā arī kredīts internetā (lasīt http://cocos.lv/2019/03/05/kados-gadijumos-jums-var-noderet-paterina-kredits/) un citi pakalpojumi, kurus izmantojat. Plānojot to, cik daudz naudas tērēt šiem un citiem mērķiem, ir vērts ņemt vērā ka:
·       Jums abiem jābūt skaidrai izpratnei par savām finansiālajām iespējām un tērēšanas paradumiem. Ja viens no Jums būs bezrūpīgs tērētājs, bet otrs – strikts taupītājs, nāksies rast “zelta vidusceļu”;
·       Jums pirmajā vietā ir jāliek vajadzības, nevis vēlmes;
·       Ja kādam no Jums ir apjomīgas kredītsaistības, abi mēģiniet radīt plānu, kā tās nokārtot.

Nosakiet ilgtermiņa mērķus

Attiecībās ir svarīgi izvirzīt mērķus, kuru labā varat darboties kopā. Ilgtermiņa mērķiem vajadzētu būt daļai no pilnvērtīga finanšu plāna jeb budžeta. Padomājiet, kādi varētu būt Jūsu kopīgie mērķi turpmākajiem diviem, pieciem vai pat desmit gadiem. Varbūt Jūs vēlaties ģimenes pieaugumu, iegādāties mājokli, doties ceļojumā vai nopirkt jaunu auto? Jo konkrētāki būs mērķi, jo vieglāk varēsiet saprast, kā tos sasniegt. Tad arī attiecīgi varēsiet pielāgot savu budžeta plānu.

Ņemiet vērā savas individuālās vajadzības

Pēc tam, kad būs skaidras Jūsu kopējās mājsaimniecības vajadzības, noteikti izrunājieties arī par individuālajām vajadzībām un vēlmēm, kurām vēlaties veltīt naudu, piemēram, apmeklēt sporta zāli, frizieri, iegādāties apģērbu un tamlīdzīgi. Šeit svarīgi nonākt pie kompromisa. 
Ideālā gadījumā katrs no Jums noteiktu daļu savu ienākumu patur personīgai lietošanai, bet pārējo novirza, piemēram, kopējā bankas kontā, kas tiek izmantots mājsaimniecības vajadzībām. Tādā veidā Jums abiem būs personīgie līdzekļu, kurus lietot individuāliem mērķiem.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru