pirmdiena, 2015. gada 21. decembris

Izsitumi uz sejas Ko tas liecina par kopējo veselības stāvokli?

Seja ir cilvēka vizītkarte, un tā var atklāt ne tikai ļoti daudz par cilvēka raksturu, bet arī par viņa paradumiem un ēdienkarti. Ne velti ir teiciens “viss sejā rakstīts”. Ņemot to vērā, iespējams daudz uzzināt arī par sevi, īpaši par to, piemēram, pie kādām uztura izmaiņām vajadzētu piedomāt vai kādas sejas problēmas varētu būt kas vairāk kā tikai ādas veselības problēmas. Šoreiz neliels ieskats par to.


            Tā kā āda ir cilvēka lielākais orgāns un sejas āda ir visjutīgākā pret dažādām ārējās vides un ķermeņa veselības stāvokļa izmaiņām, tas neizbēgami uz tās iespējams novērot dažādas izmaiņas. Nereti novērojot sejas ādas izmaiņas iespējams noteikt dažādas iekšējo orgānu problēmas. Par konkrētiem bojājumiem liek aizdomāties ādas izmaiņu raksturs. Turpinājumā neliels uzskaitījums ar populārākajām sejas ādas problēmām un ar to saistītajām problēmām.
            Izsitumi uz sejas. Daudz nosaka tieši vieta, uz kuras veidojas izsitumi. Piemēram, ja dažādas pinnes un izsitumi uz sejas veidojas reģionā ap zodu, tas norāda uz iespējamām hormonālās vai reproduktīvās sistēmas problēmām, savukārt, ja tās veidojas ap muti, tas var liecināt par kuņģa vai zarnu trakta problēmām.
            Ļoti daudz var pavēstīt arī ādas krāsas izmaiņas. Piemēram, bāla āda dažkārt norāda uz asins cirkulācijas traucējumiem, tāpat par iemeslu ādas bālumam var būt sirds vai nieru problēmas vai anēmisks stāvoklis. Ja āda un acu cīpslenes iegūst dzeltenu nokrāsu, tā ir nopietna zīme aknu bojājumiem.
            Tāpat veselības stāvoklis atspoguļojas arī gļotādā. Ja uz tās veidojas sīki asinsizplūdumi, tas var norādīt uz dažādām sirds slimībām. Ir arī vesela virkne ādas slimību, kas, iespējams, varētu būt kas vairāk un patiesībā varētu būt dažādu aknu slimību izraisītas. Tādas ādas slimības ir, piemēram:
  • vaskulīts - iekaisums dažāda lieluma artērijās;
  • plakanā mezgliņēde - izsitumi ar baltām līnijām;
  • plaukstu un pēdu eritēma - koši sarkani vai zilgansarkani plankumi un mezgli;
  • dzelte, naevus araneus vai "zvaigznītes" - asinsvadu redzami bojājumi;
  • hipertrihoze - pastiprināta apmatojuma augšana;
  • ksantomas - holesterīna izgulsnēšanās ādā un cīpslās, parasti rodas uz plakstiņiem un pirkstu starpām.
  • nātrene - sārti, pacelti izsitumi ar izteiktu niezi vai dedzinošu sajūtu un bālu centru;

Ja tevi jau ilgstoši nomoka kādas ādas problēmas, ir vērts koncentrēties uz to attīstības izmaiņu novērošanu. Iespējams, ar ādas kopšanu vien nebūs līdzēts, jo šie ir tikai simptomi nopietnākām veselības problēmām, ar kurām vajadzētu tikt galā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru