sestdiena, 2016. gada 28. maijs

Zobu higiēna ir svarīga jebkurā vecumā

Katrs no mums kaut reizi ir bijis pie zobārsta. Atsauksim atmiņā, kas ir tas, ko šie speciālisti vienmēr uzsver un atgādina saviem pacientiem? Protams, tā ir zobu higiēnas nozīme. Un tā patiesi ir, bez tās mums pie veseliem zobiem un skaista smaida netikt. Turklāt par mutes dobuma veselību jāsāk rūpēties jau no bērnības, nevis tad, kad jau var būt par vēlu.

Kādēļ zobu higiēna ir tik nozīmīga?
Kad no rīta pieceļamies, kā arī brīdī, kad gatavojamies doties gulēt, zobu kopšanai vajadzētu būt svarīgāko darāmo darbu sarakstā. Un šeit ietverta ne tikai zobu pastas un birstes izmantošana, bet arī zobu diega lietošana. Tomēr cilvēka ķermeņa, tostarp, arī mutes dobuma uzbūve ir diezgan sarežģīta, tādēļ ir dažas vietas, kuras ar zobu birsti nav nemaz tik viegli aizsniegt. Tajās savairojas aplikuma baktērijas, kuras ar laiku sāk bojāt zobus. Zobu higiēnists ir tas speciālists, kurš palīdzēs likvidēt visas mutes dobumā esošās baktērijas, izmantojot īpašus instrumentus. Ja jums nav nekādu sūdzību par savu zobu veselību, higiēnistu būtu ieteicams apmeklēt vismaz vienu reizi gada. Tādā veidā jūs laicīgi parūpēsities par to, lai mutē nerastos iekaisumi, turklāt profilaktisks apmeklējums palīdzēs noskaidrot, vai kādā zobā nav parādījies bojājums, par kuru pat nenojautāt.
Zobu higiēna bērniem ir īpaši svarīga!
Pirmo reizi pie zobu higiēnista savu mazo ķiparu vajadzētu aizvest jau divu gadu vecumā. Turklāt vismaz vienu reizi gadā nepieciešams veikt zobu higiēnas procedūras. Ja regulāri tiks pārbaudīti bērna zobi, tas ne tikai veicinās uzticēšanos zobārstam, bet arī pasargās no nopietnu problēmu attīstīšanās.
Par mutes dobuma higiēnu nedrīkst aizmirst arī tad, ja jums ir zobu protēzes vai zobu implanti!
Pacientiem, kuriem ir protēzes vai implanti, zobi jākopj tikpat rūpīgi, kā cilvēkiem, kuriem ir dabīgie zobi. Der atcerēties, ka aplikums veidojas arī uz mākslīgi atjaunotiem zobu kroņiem, turklāt tas var izraisīt smaganu atkāpšanos, kā arī veicināt periodontīta attīstību. Arī šiem pacientiem nepieciešams doties pie zobu higiēnista, lai ne tikai rūpētos par zobu veselību, bet arī parūpētos par to, lai zobu protēzes un implanti kalpotu ilgāk.
Arī grūtniecēm jāapmeklē zobu higiēnists!
Gaidot bērniņu, mutes dobuma veselībai jāpievērš pastiprināta uzmanība, tādēļ grūtniecības laikā būtu vēlams vismaz divas reizes apmeklēt zobu higiēnistu. Tā kā šajā laikā sievietēm novērojama ēšanas paradumu maiņa, kā arī hormonu līmeņa paaugstināšanās, jāņem vērā, ka šie ir faktori, kuri rada labvēlīgu vidi zobu aplikuma attīstībai. Lai izvairītos no mutes dobuma infekcijām, kā arī citām saslimšanām, kuras var negatīvi iespaidot mazuli, topošajām māmiņām nevajadzētu aizmirst par profesionālu zobu higiēnu. Mēs iesakām zobārstniecības klīniku "Adenta":
Sirds un asinsvadu slimniekiem, kā arī smēķētājiem biežāk jādodas pie zobārsta!
Ja ikdienā smēķējat, vai arī jums atklāts cukura diabēts/sirds slimības, zobu higiēnai nepieciešams pievērst uzmanību biežāk. Gan kaitīgais ieradums, gan arī iepriekš minētās saslimšanas, padara smaganas jutīgākas, turklāt pastiprināti sāk veidoties aplikums. Ir skaidrs, ka šajā gadījumā noteikti nevajadzētu piemirst par higiēnista un zobārsta apmeklējumu.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru