svētdiena, 2016. gada 3. jūlijs

Kādu zāles pļāvēju man izvēlēties?

Vasarā, kad zāle aug griezdamās, labi kopts un rūpīgi pļauts zāliens ir dārza pati skaistākā rota. Tomēr, pats no sevis nekas nenotiek. Zāliena kopšanā nepieciešams rūpīgs darbs un, protams, labi un kvalitatīvi instrumenti. Pats svarīgākais zāliena kopšanā ir tā laistīšana, mēslošana un pļaušana. Skaisti augošu un vienmērīgi zaļu dārza zālienu nodrošinās tikai pareizā kopšana un pareizi izvēlētie darbarīki.

Ja ar laistīšanu viss būtu skaidrībā un mēslojuma izvēle atkarīga no katra dārza īpašnieka vēlmēm, tad pareizas pļaujmašīnas izvēle ir ļoti būtiska. Ierīču ir daudz, tomēr jāizvēlas viena. Galvenais kritērijs noteikti ir pietiekoša jauda. Šajā ziņā liela nozīme ir dārza platībai – mazākām platībām pietiks ar pļaujmašīnu, kuras motora jauda ir 4ZS līdz, bet lielākam zālienam (līdz 2500 kvadrātmetriem) jau vajadzētu meklēt jaudīgāku pļāvēju – ar 6ZS jaudu. Savukārt pavisam lielām platībām, kuru pļaušanai nepieciešams ilgāks laiks, vislabākais risinājums būs zāliena traktors.
Praktiski visos zālienos iespējams izmantot pļaujmašīnu ar riteņu piedziņu. Tomēr, ja zāliens ir bagāts arī ar kokiem un krūmiem pa vidu, tad šis varētu būt izņēmums riteņu piedziņas pļāvējam. Riteņu piedziņa visbiežāk ir pieslēdzama ar atsevišķu sviru, bet izvēloties dārgākas pļaujmašīnas piedziņas ātrumus var regulēt – no 2 līdz 5 kilometriem stundā. Tas sniegs iespēju vairāk optimizēt pļaušanas procesu, samazināt pļaušanas ilgumu un ieguldīto spēka patēriņu.
Ja zālienu pļaujam regulāri, varam izvēlēties pļāvēju bez zāles savācēja. Tomēr savācējs būtu pat ļoti noderīgs, ja zāle iesēta nesen (tai vēl tikai pirmā sezona), vai arī tad, ja zāli nepļaujam bieži, tā ir pāraugusi vai slapja. Pļaujot bez zāles savācēja, tas, teorijā, ir labāk zālienam, jo barības vielas, kas tam dabīgi nepieciešamas, paliek turpat uz zāliena. Tomēr tad zāles pļaušanai jāpievēršas patiešām regulāri, neļaujot tai izaugt garākai par 2 vai 3 centimetriem. Un pavasarī noteikti jāveic zāles vertikulācija – tas nozīmē vecās zāles mehānisku izgrābšanu un virskārtas irdināšanu vismaz 1 centimetra dziļumā. Pļaujot bez zāles savācēja, ļoti noderīgi būs speciālie mulčējamie naži zāles pļāvējam.
Labi zinām, ka zālienu vislabāk pļaut tad, kad zāle ir sausa vai tikai nedaudz mirta. Vislabāk, protams, pļausies ar asiem asmeņiem, citādi zāle netiks kvalitatīvi nogriezta un pēc pļaušanas zālienā parādīsies brūngani plankumi. Tāpat, pļaujot nevajadzētu katru reizi ievērot vienu un to pašu pļaušanas virzienu un veidu, citādi zālājā izveidosies strīpas.

Kad jāķeras pie pašas pļaujmašīnas izvēles, vislabāk izvēlēties pazīstamu ražotāju pļaujmašīnas. Svarīgākā detaļa pļaujmašīnā, protams, ir motors. Bieži vien ētākāspļaujmašīnas tiek aprīkotas ar Ķīnā ražotiem motoriem, un, lai gan arī šie motori lielākoties ir normāli strādājoši, tiem praktiski nav iespējams atrast apkopes materiālus (gaisa, degvielas filtrus) un citas rezerves daļas. Pērkot lētāku pļaujmašīnu varam iegūt tikai lielākas problēmas nākotnē. Vislabāk izvēlēties pļaujmašīnu ar zināmu ražotāju motoriem.
Uzzināt vairāk: http://220.lv/lv/darzam/darza-tehnika/zales-plavejihttp://220.lv/lv/darzam/darza-tehnika/zales-plaveji

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru