ceturtdiena, 2016. gada 21. jūlijs

Populārākā rotaļlieta Latvijā un pasaulē – Lego konstruktors


Lego noteikti ir viena no bērnībās atmiņu rotaļlietām. Tiesa, toreiz tie izskatījās nedaudz savādāk, kā tie, ar ko spēlējas bērni mūsdienās. Pirms gadiem desmit, lai gan Lego klucīši bija, tie nebija tik plašā piedāvājumā. Nebija tādu konstruktoru, komplektu un tematisko Lego, ko bērni mūsdienās tik ļoti iecienījuši. Tomēr Lego ir tā rotaļlieta, ko arī cilvēks gados labprāt paņems rokās, lai nedaudz paspēlētos, saliktu kādu figūriņu vai tornīti. Arī izglītības iestādēs Lego vienmēr ir obligāto rotaļlietu sarakstā – galvenokārt, to attīstošās un izglītojošās funkcijas dēļ.

Kopš 2014. gada Dānijā bāzētais uzņēmums Lego ir vadošais rotaļlietu ražotājs pasaulē, pēc visiem rādītājiem apsteidzot pārējos, arī sīvākos konkurentus.
Paši pirmie Lego un deja par tiem meklējama nu jau gandrīz 100 gadu pagātnē - 1932. gadā, kad dāņu galdnieks OleKirksKristiansens, sāka izgatavot klucīšus no plastmasas, vien tādēļ, lai aiztaupītu laikietilpīgo koka rotaļlietu gatavošanu. Lego nosaukums veidojies no dāņu valodas "leggodt", kas nozīmē "labi spēlēties". Kristiansena mērķis bija radīt tādas rotaļlietas, kas stimulē bērna attīstību. Mūsdienās Lego ražotnes atrodas daudzās pasaules valstīs.
Tomēr paši Lego klucīši ir universāla un vēl nepārspēta rotaļlieta dažāda vecumu bērniem. Ar Legotie iemācās radoši spēlēties, tomēr Lego nav rotaļlieta tikai bērniem vien – ne velti uz iepakojuma rakstīts “līdz 99 gadu vecumam”, kas patiesībā norāda to, ka vecuma ierobežojuma šai rotaļlietai nav – var spēlēties līdz sirmam vecumam. Pasaulē pastāv Lego fanu klubi pieaugušajiem, tiek būvētas neiedomājami milzīgas un iespaidīgas lietas tieši no Lego un neskaitāmi daudziem pieaugušajiem tas ir patiešām nopietns hobijs.
Lego konstruktori par draudzīgām cenām: 
Lego pielietojumam tiešām nav robežu. Daudzi slaveni mākslinieki veidojuši instalācijas no Lego, bet bijušais BBC raidījuma "TopGear" vadītājs Džeimss Mejs kopā ar palīgiem uzcēla māju, kas sastāvēja gandrīz tikai no Lego klucīšiem, mēbeles un santehniku ieskaitot!
Ja šodienas vecāki lielākoties atceras Lego klucīšus kā tos, kur pašam jādomā – ko, un kā no tiem salikt, jaukt atkal ārā un likt no jauna, tad mūsdienās Lego tiek piedāvāti jau dažādās konkrētās konstrukcijās. Princešu pilis, policijas stacijas, kosmosa tēma un tā tālāk. Vēl tālāk - zinātnieki pat veikuši pētījumus, lai noskaidrotu, kurš Legolikšanas veids ir vērtīgāks bērna attīstībai – radošais veids, kas pazīstams mūsdienu vecākiem, vai sekošana instrukcijām, kā tiek piedāvāts jaunākajos Lego konstruktoros.  Rezultāti gan rādīja, ka labāk veicas bērniem, kas pirms tam ar Lego spēlējušies radoši – brīvi interpretējot ko un kā cels paši. Dīvainākie fakti par Lego, ko noteikti nezinājām - katra Lego klucīša iekšpusē ir trīsciparu skaitlis, pēc kā iespējams identificēt, kad un kur tas ražots. Kā zinām, Legominifigūras gandrīz vienmēr ir dzeltenas, un iemesls tam tāds, ka tā ir visneitrālākā krāsa, ņemot vērā dažādu rasu cilvēkus. Minifigūru galvas ir cauras, tas darīts ar īpašu mērķi – lai gadījumā, ja bērns ar tām aizrijas, pa vidu tiktu nodrošināta gaisa plūsma.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru