trešdiena, 2016. gada 13. jūlijs

Mīti, kas saistīti ar kafiju

Kafija ir kļuvusi par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu ļoti daudzu pasaules iedzīvotāju vidū. Tā iemesla dēļ parādās dažādi raksti un viedokļi, kas pārstāv to, ka kafija palīdz cīnīties ar paģirām, tā palīdz mācīties, koncentrēties. Kā tad īsti ir? Kuri no visiem šiem apgalvojumiem ir tikai mīti un kādā veidā tad īsti kafija var palīdzēt mūsu veselībai.

Sāksim ar mītiem. Viens no izplatītākajiem mītiem ir tāds, ka kafija spēj izārstēt mūsu paģiras. Tas noteikti ir aplami, jo brīdī, kad mums ir paģiras, ir nepieciešams uzņemt daudz ūdeni nevis kafijas. Savukārt, ja lietosi kafiju, tā izvadīs vēl vairāk ūdens no Tava organisma. Tāpat arī kafiju bieži vien saista ar bezmiegu. Cilvēki uzskata, ka vakaros nedrīkst dzert kafiju, jo tā neļaus iemigt. Protams, tā ir taisnība, jo kafija nevarēs tik ātri pārstrādāties. Savukārt maldīgs ir uzskats, ka vispār nedrīkst lietot uzturā kafiju, jo tā ir vainīga pie bezmiega. Ja arī tu esi nolēmis iegādāties kafijas automātu, ienāc šeit:
Kofeīns sadalās apmēram 6 stundu laikā, kas nozīmē, ja Tu no rīta uzņem vienu tasi kafijas, vakarā Tavā organismā vairs nebūs kofeīna, tāpēc nevajadzētu to vainot pie bezmiega. Iespējams, vainīgs ir stress vai kas cits.


Protams, daži apgalvojumi ir arī patiesi. Kafijas automāti mums ļauj pagatavot dažādas kafijas variācijas, tāpēc ir ļoti svarīgi nepārspīlēt ar kafijas uzņemšanu. Piemēram, daudzi uzskata, ka kafija ļauj uzlabot koncentrēšanās spējas, tādā veidā, piemēram, skolnieki var ilgāk palikt augšā un izpildīt savus mājasdarbus vai mācīties eksāmenam. Tas ir zinātniski pierādīts, tomēr ar kofeīna uzņemšanu nevajadzētu arī pārāk aizrauties, jo tas var novest arī pie atkarības. Tu jau noteikti zini, ka atkarība nav nekas labs. Piemēram, ja pēc laiciņa Tu izdomāsi, ka vairāk nevēlies uzņemt kafiju, tad jāsaprot, ka to nevarēsi izdarīt vienas dienas laikā. Ja strauji sāksi nedzert kafiju, tas var novest pie galvassāpēm, sliktas omas un arī noguruma. Ja vēlies atteikties no kafijas lietošanas, tad vislabāk to darīt pakāpeniski. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru