piektdiena, 2016. gada 28. oktobris

Kādēļ zobi maina krāsu un kļūst jutīgi?

Balti un veseli zobi ir daudzu cilvēku sapnis. Diemžēl, ne visiem šī dabas dotā rota ir pievilcīga. Gadās, ka zobi ar laiku kļūst tumšāk dzelteni, kā arī parādās jutīgums. Kādi cēloņi rada šādas pazīmes un kā ar tām cīnīties?

Uz šiem jautājumiem atbildam kopā ar profesionāļiem: http://www.adenta.lv/

Erozija
Ja uz zobiem pastāvīgi iedarbojas skābes, sākas zobu virsējās kārtas jeb emaljas erozija. Emalja kļūst arvien plānāka, tajā parādās bļodveida padziļinājumi, kas ir gludi un spīdīgi. Taču līdz ar to, mutē parādās sajūta it kā zobi būtu “nomizoti”. Īpaši izteikta šī sajūta ir pēc skābu vai kairinošu ēdienu un dzērienu uzņemšanas, piemēram, vīna, skābu augļu un ogu, jogurta, sulu un sporta dzērienu lietošanas.
Zobu jutīgums visbiežāk izpaužas, saskaroties ar temperatūras maiņu. Sākumā zobi reaģē uz aukstiem ēdieniem un dzērieniem, kā arī, ievelkot gaisu caur muti. Pēc tam parādās jutīgums arī uz karstiem produktiem. Visbeidzot, jutīgums var parādīties arī, tīrot zobus.
Ja zobu emalja ir plāna, ātri vien tai cauri sāk spīdēt dentīns, kas ir nākamā zobu virsmas kārta, un tā ir dzeltenā krāsā. Nereti cilvēki, cenšoties atbrīvoties no dzeltenīgās nokrāsas, sāk spēcīgāk berzt zobus ar birstīti, taču tā noteikti nevajadzētu darīt. Šāda rīcība tikai padziļina defektus, kā arī padara plānāku emalju. Otrā lieta, kuru daudzi dara – lieto balinošās zobu pastas. Lai arī tās var radīt efektu, baltums ātri vien pazūd, turklāt šāda balināšana mājas apstākļos var pastiprināt zobu jutīgumu.
Kā attīstās zobu erozija?
Emalja sastāv no audiem, kuri ir cietākie audi, kas sastopami mūsu organismā. Tie sastāv no minerālvielu kristāliem. Pareizi par tiem rūpējoties, šiem audiem būtu jākalpo visu cilvēka mūžu.
Diemžēl emaljai ir viena ne pārāk laba īpašība – tā šķīst, sastopoties ar skābēm. Ja ar siekalām tai netiek piegādāts nepieciešamais daudzums minerālvielu, erozija attīstās arvien tālāk. Ikviens ēdiens, dzēriens vai medikaments, kura ph līmenis ir zem 5, rada draudus emaljai. Tāpat, ja cilvēkam ir kuņģa problēmas, kā rezultātā kuņģa skābe nokļūst mutes dobumā, notiek erozijas attīstība. Ja erozija attīstās, zobi pastiprināti sāk bojāties, un tad ir nepieciešama zobārstniecība.
Kā rīkoties, lai novērstu erozijas attīstību?

Lai izvairītos no tā, ka skābes sāk iedarboties uz zobu virsmu, pēc ēšanas vai dzeršanas nepieciešams izskalot muti ar ūdeni. Nekādā gadījumā uzreiz pēc tam netīriet zobus, jo tas var nodarīt vēl lielāku ļaunumu. Tāpat nepieciešams pārdomāt, kādu zobu birstīti izmantojat. Zobi jātīra maigām, slaukošām kustībām, tos nedrīkst spēcīgi berzt. Ja nepieciešams, iegādājieties zobu birstīti ar mīkstiem sariņiem. Lai uzlabotu zobu veselību, lietojiet fluoru saturošu zobu pastu un mutes skalojamos līdzekļus. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru