piektdiena, 2016. gada 11. novembris

Negaidi, kamēr notiks nelaime – apdrošinies laicīgi!

Domājot par to, kādēļ ir radīta transportlīdzekļu apdrošināšana, uzmanību vajadzētu pievērst vairākiem aspektiem. Pirmais no tiem ir pašsaprotams – OCTAS esamība sniedz lielāku drošības sajūtu, jo zini, ka, izraisot negadījumu, tev būs kāds, kas palīdzēs ātrāk atrisināt radušās problēmas. Tajā pašā laikā, nedrīkst aizmirst arī to, ka OCTA polise ir obligāta, jo tā nosaka likums. Tieši tādēļ to sauc par obligāto apdrošināšanu.

Kāds ir OCTAS galvenais uzdevums? Tā paredzēta, lai kompensētu izdevumus, kuri transportlīdzekļa vadītāja izraisīta negadījuma rezultātā radušies trešās personas mantai vai veselībai. Tas nozīmē, ka šī polise pasargā tās īpašnieku no neplānotiem izdevumiem, kā arī rūpējas par citiem satiksmes dalībniekiem, jo, notiekot avārijai, viņu zaudējumus segs apdrošināšana. OCTA atlīdzību var saņemt ikviens, kurš cietis negadījumā, izņemot personu, kura atzīta par vainīgu avārijas izraisīšanā. Cilvēks, kas saņem atlīdzību, var būt gan cietušā transportlīdzekļa vadītājs, gan īpašnieks, gan arī pasažieris.

Tāpat OCTA rūpējas par to, lai tiktu atlīdzināti zaudējumi par cietušās personas automašīnai radītajiem bojājumiem un auto evakuāciju. Ja cietusi ir pati persona, tiek izmaksāta atlīdzība par nodarīto kaitējumu veselībai, tāpat tiek kompensēti ārstēšanās un rehabilitācijas izdevumi un segtas izmaksas par medicīnisko papildierīču, piemēram, kruķu, iegādi. Ja radīto traumu rezultātā cietusī persona vairs nespēj strādāt, OCTA atlīdzina darbnespējas dēļ radušos zaudējumus, proti, ienākumus, kuri veselības stāvokļa dēļ netiek saņemti. Ja persona iet bojā, tuviniekiem tiek izmaksāta morālā kompensācija un segti izdevumi par apbedīšanu.
Lasi vairāk:

Visiem, kuriem kādreiz ir nācies iegādāties OCTA polisi, zina, ka to iespējams izdarīt pie vairākiem apdrošinātājiem. Tas nozīmē, ka izvēles iespēju netrūkst, atliek tikai izlemt, kura apdrošināšanas kompānija piedāvā jums izdevīgo polises cenu un noteikumus. Taču izdevīgums nav vienīgais kritērijs, pēc kura cilvēki vadās, meklējot uzņēmumu, kurā pirkt OCTA polisi. Svarīga loma ir arī kompānijas atpazīstamībai, uzticamībai, tuvu cilvēku rekomendācijām, pieredzei un, protams, cenai. Daži izvēlas neriskēt un paliek pie viena un tā paša apdrošinātāja gadiem, par spīti tam, ka varbūt viņu piedāvājums tā īsti nemaz neapmierina, un cena arī nav no izdevīgākajām.

Kā tad īsti veidojas summa, kuru maksājam par OCTA polisi? Tā pilnīgi noteikti nerodas “no zila gaisa”. Ikviens apdrošinātājs izvirza svarīgākos kritērijus, kurus ņem vērā, aprēķinot katra klienta OCTA polises cenu. Vērā var tikt ņemts transportlīdzekļa vecums, veids, modelis, marka, izmantošanas mērķis, auto īpašnieka apdrošināšanas vēsture, kā arī dažādi citi riska faktori.

Parasti apdrošinātāji vispirms skatās to, kādā Bonus Malus klasē ir transportlīdzekļa īpašnieks. Šī klase parāda to, cik riskanta ir persona, proti, vai tā izraisa negadījumus bieži vai reti. Jo uzmanīgāks un apzinīgāks braucējs, jo augstākā Bonus Malus klasē viņš atrodas, tādēļ arī par OCTA polisi maksā mazāk. Turpretī riskantākajiem šoferiem OCTA ir dārgāka. Vēl viens svarīgs faktors OCTAS cenā ir darbības teritorija. Kā zināms, cilvēki mēdz ar saviem automobiļiem pārvietoties arī pa citu valstu ceļiem, ne tikai Latvijas. Ņemot vērā to, cik daudz valstīs nepieciešams, lai polise būtu derīga, veidojas OCTA cena. Jo lielāka darbības teritorija, jo dārgāka polise. Braucot pa Latvijas teritoriju, OCTA polisei nav jābūt drukātā formātā, taču, ja dodies uz ārzemēm, noteikti izdrukā šo dokumentu, lai nepieciešamības gadījumā vari uzrādīt.


Gaidīt līdz pēdējam brīdim, cerot, ka nekas nenotiks, ir muļķīgi. Mēs dzīvojam laikmetā, kad viss mainās dažu sekunžu laikā. Tieši tādēļ prātīgākais, ko varam darīt, ir parūpēties par savu drošību laicīgi. Lai droša braukšana!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru