pirmdiena, 2017. gada 9. janvāris

Kas jāievēro, iegādājoties datoru bērnam?

Ja pirms pieciem vai desmit gadiem bērni pirmsskolas vecumā lielākoties laiku pavadīja, spēlējoties ar vienaudžiem, tad tagad dabūt atvases ārā no mājas ir nopietns izaicinājums. Kāpēc? Jo teju katrā mājā ir datori, kas kļuvuši par daudzu bērnu un jauniešu lielāko dzīves sastāvdaļu. Lai arī vēlamies savus bērnus pasargāt, neejot līdzi tehnoloģiju attīstībai, mēs savā veidā arī traucējam bērnam iejusties sabiedrībā. Esam sagatavojuši padomus, kas palīdzēs saprast, par ko piedomāt, pērkot datoru bērnam vecumā no 3 līdz 7 gadiem.

Kādam mērķim bērns  izmantos datoru?Šādā vecumā jūsu atvasēm nepieciešama ne tikai izklaide, bet arī jāatrod veids, kā viņus izglītot. Bērniem, kas sasnieguši 3 gadu vecumu, noderēs dators, kurā viņi varēs apgūt burtus un ciparus, rakstīšanu un rēķināšanu, kā arī lasīšanu. Vislabāk, ja iespējams savu atvasi izglītot caur rotaļāšanos. Tomēr, iegādājoties datoru, aplūkojiet, kāds ir tā lietošanas vecuma ierobežojums: http://220.lv/lv/datortehnika/portativie-datori-un-plansetes/portativie-datori
Kā izvairīties no vardarbības? Datorspēles ir ļoti iecienītas bērnu un jauniešu vidū, tomēr tajās bieži vien sastopama vardarbība gan pret cilvēkiem, gan arī citām dzīvām būtnēm. Ja nevēlaties, lai jūsu bērns ietekmētos no šāda satura, pievērsiet uzmanību tam, kādu saturu viņš datorā patērē.
Vecumam atbilstošas spēles. Mazākiem bērniem un skolas vecuma bērniem spēles izvēle spēļu ziņā noteikti atšķirsies. Pievērsiet uzmanību tam, lai jūsu atvase neaizrautos ar spēlēm, kas nav piemērotas viņa vecumam.
Izglītošanās. Datori, kas paredzēti bērniem, nereti ir aprīkoti ar dažādām spēlēm, kas attīsta domāšanu, kā arī iztēli. Ir labi, ja ļaujat bērnam izklaidēties šādā veidā, tomēr nevajadzētu to pārvērst par vienīgo nodarbi. Bērniem nepieciešams uzturēties svaigā gaisā, kā arī komunicēt ar saviem vienaudžiem klātienē un pa reizei nenāktu par ļaunu izlasīt arī kādu grāmatu.
Attīsti bērna talantus. Datoros ir pieejamas arī dažādas programmas un spēles, ar kuru palīdzību var komponēt skaņdarbus, mācīties notis, zīmēt, kā arī dažādos citos veidos nodarbināt fantāziju. Iespējams, šis ir veids, kā atklāt sava bērna talantus? 


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru