ceturtdiena, 2018. gada 6. decembris

Vai jau vasarā jāsāk krāt ziemas tēriņiem?


Vai esi pamanījis, ka ziemas un rudens sezonā vienmēr ir vairāk izdevumu, nekā vasarā vai pavasarī? Mājokļa maksājumi ziemā pieaug, izdevumi par apģērbu un apaviem ziemā ir augstāki, izmaksas par auto sakārtošanu ziemas sezonai ir lielākas, pat degvielas patēriņš ziemā aug! Ziemā viss tikai aug! Protams, izņemot sniega segu pēdējos gadus, kas tikai samazinās un kļūst arvien retāka un plānāka. 
Arī alga un ienākumi uz ziemas sezonu augt negrib, bet saglabājas tādi paši, kā citos gada mēnešos. Tad kā īsti ziemā samaksāt par rēķiniem divreiz vairāk, ka nopelnām tieši tikpat cik vasarā?

Veci ļaudis mēdza teikt, ka ragavas jātaisa vasarā, bet rati – ziemā. Vai tas nozīmē, ka jau vasarā jāsāk krāt ziemas izdevumiem? Ne gluži, tomēr, sekojot dažiem padomiem un minētajam teicienam – var rīkoties nedaudz gudrāk, lai naudas pietiktu kā vasarā, tā ziemā.
-        Ziemai apģērbus un apavus gādājam pavasarī. Ja strikti nesekojam pēdējai modei un nav akūtu svarīgi, lai ziemas mētelis vai zābaki būtu no šī gada kolekcijas (kas bieži vien arī izmaksā krietni dārgāk), visizdevīgāk ir iegādāties apģērbu nākamajai ziemai pavasarī. Tad ziemas apģērbs vairs nav tik aktuāls, cenas ir kļuvušas krietni vien zemākas un varam ieekonomēt diezgan daudz. Jā, nopirktais nostāvēs skapī vairākus mēnešus un nākamajā ziemā vairs nebūs “pēdējais modes kliedziens”, tomēr maciņš gan būs pateicīgs.
-        Lielākiem ziemas maksājumiem – mājokļa izmaksām, auto sagatavošanai ziemai – patiešām mēģinām iekrāt jau sākot no pavasara, kad rēķini un izdevumi paliek mazāki (vairāk par to, kā iekrāt nākotnei). Šādi nodrošināsimies, ka ziemā nenākas ieslīgt parādos vai kavējamies ar maksājumiem, ka auto nav labā tehniskajā kārtībā un nākas piedzīvot daudz nepatīkamākas problēmas. Apskatot, piemēram, iepriekšējā gada vasaras un ziemas maksājumus, varam aprēķināt vidējo – cik katru mēnesi jāmaksā rēķinos un cik gadā tiek patērēts auto uzturēšanas izmaksām – starpību, ko vasarā rēķinos nesamaksājam, vienkārši atliekam “ziemas fondam”.
-        Cenšamies ziemā attiekties no izdevumiem, kas mums nav nepieciešami. Savukārt par dažiem izdevumiem padomājam laiku. Piemēram – tā vietā, lai iegādātos kafiju to go vairākas reizes nedēļā – iegādājies termokrūzi un taisi kafiju mājās pats. Tā vietā, lai meklētu papildu līdzekļus, ja gadās ziemā saslimt – laikus iegādājies apdrošināšanas polisi, kas nosegs tavus ārstēšanās izdevumus.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru