pirmdiena, 2019. gada 16. decembris

Kā izvairīties no traumām sporta laikā?


Jebkurš sporta veids cilvēkiem dod pozitīvas emocijas, kā arī uzlabo veselības stāvokli un fizisko sagatavotību. Ja sportošana notiek draugu lokā, tad tā var kļūt arī par lielisku izklaidi. Taču vienmēr ir svarīgi būt uzmanīgam, citādi var gūt ievainojumus.

No traumām sporta laikā nav pasargāts neviens, tomēr ir diezgan daudz paņēmienu, kurus veicot, var samazināt risku iegūt kādu ievainojumu. Raksta turpinājumā atradīsiet vērtīgus padomus, kā izvairīties no traumām sporta laikā.
·       Ķermeņa sagatavošana
Pirms uzsākt kādu treniņu, ir svarīgi sagatavot savu ķermeni. Ne velti pirms fiziskajām aktivitātēm iesaka iesildīties. Iesildīšanās nepieciešama, lai izvairītos no traumām. Tā arī palīdz saprast, ka organisms ir vesels un gatavs uzsākt treniņu. Iesildīšanās ir nepieciešama pirms ikviena sporta veida uzsākšanas.
Iesildīšanās vingrinājumi nodrošina lielāku asins plūsmu uz muskuļiem, padarot tos elastīgākus, tādējādi samazinot iespēju satraumēties. Vislabākais veids, kā iesildīties ir vismaz 10 minūšu lēna skriešana vai ātra iešana. Tāpat kā nepieciešams iesildīties, vajadzīga arī atsildīšanās pēc treniņiem. Atsildīšanās spēj atgriezt sirdsdarbību normālā stāvoklī, kā arī novērst muskuļu stīvumu.
·       Sportošana vasaras laikā
Sportojot vasarā, pastāv vislielākais risks atūdeņoties vai iegūt saules dūrienu. Jāsaka gan, ka šādas traumas ir salīdzinoši viegli novērst – atliek vien uzņemt pietiekamu daudzumu ūdens. Tomēr, lai nekas tāds nenotiktu, vasaras laikā ieteicams lietot galvassegu, kas pasargās no saules dūriena, kā arī regulāri padzerties ūdeni. Taču, ja ir gadījies iegūt saules dūrienu, tad nekvējoties ir jāpārtrauc sportot un jāgriežas pie ārsta.
·       Noteikumi
Katram sporta veidam ir savi noteikumi, kuri ir domāti, lai pēc iespējas vairāk pasargātu sportistus no nevēlamām traumām. Šajos noteikumos parasti ir aizliegts izdarīt bīstamus manevrus un apdraudēt citus sportistus. Ja kāds nespēlē pēc noteikumiem, viņš var tikt sodīts.
Traumas var gut arī tad, ja neievēro pareizo tehniku. Ar šo parasti saskaras iesācēji. Ja arī Jūs esat iesācējs kādā sporta veidā, noteikti jautājiet padomu savam trenerim, pirms pieņemat nepareizus lēmumus.
·       Aizsardzības rīki
Nav svarīgi vai cilvēks piedalās kādās sacensībās, vai vienkārši sporto kopā ar saviem draugiem, ir jāizmanto atbilstošie aizsardzības rīki. Katram sporta veidam šie aizsardzības rīki ir citādi. Piemēram, spēlējot hokeju, nepieciešama ķivere, cimdi, aizsargi kājām, elkoņiem un krūškurvim. Šie aizsardzības rīki pasargās no dažādiem sitieniem, kā arī slidu griezumiem, jo hokeja slidas mēdz būt ļoti asas (ja vēlaties iegādāties jaunas slidas, plaša izvēle pieejama https://220.lv/lv/sports-turisms-un-atputa/sporta-preces/ziemas-sporta-preces/slidas). Dodoties uz kalnu slēpot, noteikti jāvelk ķivere, kā arī aizsargbrilles. Ja Jūs nejūtaties vēl pārāk droši uz kalnu slēpēm, tad labāk izvēlēties distanču slēpes no https://220.lv/lv/sports-turisms-un-atputa/ziemas-sports/distancu-sleposana/distancu-slepes un doties slēpot uz vietējo parku vai pļavu.  
Ne vienmēr ir jānodarbojas ar kādu ekstrēmu sporta veidu, lai gūtu traumas. Arī braucot no kalna, izmantojot ragavas, var gūt ievainojumus, tādēļ jabūt uzmanīgam arī šajā, tik ļoti ierastajā ziemas aktivitātē. Kvalitatīvas ragavas pieejamas https://220.lv/lv/rotallietas-un-preces-berniem/bernu-izklaidei-ara/ragavas.
·       Māka apstāties
Sportā ir ļoti svarīgi mācēt apstāties. Cilvēkam ir jāprot ieklausīties savā ķermenī, tas prot pateikt priekšā, kas tam vajadzīgs. Traumas var ļoti viegli iegūt, ja ķermenis ir noguris un tam ir bijusi pārslodze. Ja jūtiet nespēku, tad nekavējoties ir jāpārtrauc iesāktais treniņš.
·       Uzturs
Lai nekaitētu savam ķermenim, ir jāpiekopj pareizs uzturs. Atkarībā no Jūsu izvēlētā sporta veida, ir jāietur atbilstošas un regulāras maltītes. Ieteicams griezties pie uztura speciālista, kurš varēs palīdzēt šajā jautājumā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru