otrdiena, 2018. gada 27. novembris

4 iemesli, kādēļ ir vērts dzīvot taupīgi


Krāt, taupīt, mēģināt dzīvot ekonomiski – tas ir viens no mērķiem, par ko ikdienā domājam. Taču tas neizdodas tik vienkārši. Biežākais iemesls – vienkārši izdevumu un tēriņu sanāk tik daudz, ka ietaupīt īsti tāpat nav no kā.

Būtiskākais – uzstādīt mērķi

Iemesli, kāpēc vērts dzīvot taupīgi, var būt dažādi, taču jebkurā gadījumā  uzstādīt mērķi ir pats būtiskākais. Nospraužot mērķi, kādēļ vērts dzīvot taupīgāk, mēģinot ieekonomēt uz kādiem pirkumiem, kredīta atmaksu (vairāk informācijas) vai citiem izdevumiem, būs daudz vienkāršāk uzstādīto arī realizēt. Vairāk informācijas par to, kā uzstādīt mērķi un pie tādiem lēmumi turēties, noteikti ir vērts, japameklē internetā pieejamajos avotos – padomi var noderēt.
Šeit iemesli, kādēļ vērts dzīvot taupīgi:
1)     Ja ik mēnesi līdz algas dienai nepietiek. Ja ik mēneša beigās nonākam pie situācijas, kur nedaudz (vai daudz) pietrūkst līdz nākamajai algai, kaut ko darām nepareizi, un ir vērts padomāt par to, kā dzīvot taupīgāk. Šādi tikai nokļūstam mūžīgā iztrūkuma rutīnā un tur arī līdz dažādiem parādiem nav tālu.
2)     Izvērtējot vēlmes un vajadzības. Obligātie rēķini (vajadzības) ir ikvienam no mums – mazāki vai lielāki, taču ar šādiem maksājumiem rēķināmies katru mēnesi. Taču, ja, nomaksājot šos rēķinus, mūsu vēlmju piepildīšanai vairs neatliek nekādi līdzekļi, ir vērts padomāt par to, ka varbūt vajadzētu vismaz kādu brīdi pasekot saviem tēriņiem. Saprotot, ka ir jādzīvo taupīgāk uz ikdienas pirkumiem, lai varētu realizēt kādu savu patiesu vēlmi.
3)     Ja ir radušies parādi. Ja esi nokļuvis parādu jūgā (ar kuriem turklāt īsti netiec galā), tas nozīmē, ka jau esi rīkojies ar saviem līdzekļiem neapdomīgi. Gadījumos, ja ņemti kredīti, saradušies parādi, prātīgāk ir kādu brīdi padzīvot stipri taupīgāk, atsakoties no nevajadzīgiem un liekiem pirkumiem (un arī savām vēlmēm), lai varētu nosegt parādus.
4)     Plānots liels pirkums. Tā īsti nebūs naudas krāšana, taču, ja ir paredzēts kāds lielāks pirkums vai maksājums (jaunas sezonas riepas auto, tehniskā apskate, santehnikas nomaiņa vannas istabā), ir vērs paplānot uz priekšu izmaksas un kādu brīdi “pievilkt jostas”, lai izdotos realizēt iecerēto.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru