pirmdiena, 2018. gada 26. novembris

Vai meklē darbu? 6 padomi, kas palīdzēs darba intervijā


Vai esi darba meklējumos un tiec uzaicināts uz darba interviju? Lai atstāt labu iespaidu uz, iespējams, topošo darba devēju, noteikti vajadzētu sagatavoties. Bet kā to izdarīt?

Lūk, daži ātrie padomi:
  • ·        Izpēti uzņēmumu, uz kuru dodies
  • ·        Sagatavo atbildes uz iespējamiem intervijas jautājumiem
  • ·        Pārlasi darba pienākumu aprakstu
  • ·        Ar draugu veic testa interviju
  • ·        Sagatavo gudrus jautājumus
  • ·        Iepriekšējā vakarā sagatavo savu apģērbu un apavus
  • ·        Sagatavojies stāstīt par savu pieredzi un parādīt veiktos darbus
  • ·        Pēc darba intervijas nosūti “paldies” e-pastu
  • ·        Uz jautājumiem atbildi nopietni un patiesi
  • ·        Sniedz konkrētas un koncentrētas atbildes
  • ·        Nerunā sliktu par iepriekšējiem darba devējiem

Esi gatavs atbildēt uz jautājumiem

Pirms darba intervijas noteikti kādas dienas iepriekš vajadzētu izdomāt atbildes uz iespējamiem jautājumiem, piemēram, par savām labākajām un sliktākajām rakstura īpašībām, iepriekšējo pieredzi, nākotnes plāniem u.tml. Tas Tev palīdzēs nedaudz atslābināties un labāk koncentrēties uz darba intervētāja jautājumiem, turklāt varēsi sniegt pilnvērtīgas atbildes.
Dažkārt var tikt uzdoti ļoti personiski jautājumi, piemēram, par to, kā plāno savu budžetu (tas var būt svarīgi, ja piesakies par projektu menedžeri, kur jāstrādā būs ar lielāka apjoma budžetu), bet izvairies atbildēs stāstīt par, piemēram, ātrajiem kredītiem (vairāk šajā mājas lapā) vai cita veida aizdevumiem, kam kādreiz esi pieteicies. Tas tikai var norādīt uz to, ka Tev nevar uzticēt rīkoties ar naudas līdzekļiem, ja reiz netiec galā pats ar savām finansēm.

Sagatavo savus jautājumus

Darba intervijai būtu jānotiek abos virzienos. Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka arī Tev būtu jāuzdod jautājumi par vakanci uz kuru pretendē. Tas arī lieliski parāda to, ka esi nopietns un atbildīgs cilvēks, un zini ko vēlies. Tas ir arī kā patīkams pārsteigums intervētājiem. Tādēļ uzdod jautājumus gan par darba pienākumiem, mērķiem, rakstura īpašībām, kurām būtu jāpiemīt cilvēkam, kuru viņi vēlētos pieņemt darbā. Tāpat uzzini par to, kādu pieredzi viņi sagaida no darbiniekiem. Noteikti pajautā arī par algu, prēmiju sistēmu. Uzzini, vai tas būs komandas darbs vai arī pašiem darbiniekiem ir jāizrāda sava iniciatīva. Noskaidro, kādas ir iespējamās grūtības, ar kurām varētu nākties saskarties.

Radi labu pirmo iespaidu

Pirmais iespaids ir ļoti svarīgs, un tas attiecas ne tikai uz pašu intervijas procesu, bet arī vizuālo izskatu. Tu nedrīksti izskatīties nevīžīgs, jo tas darba intervētājam var norādīt uz to, ka nenopietni izturies arī pret darbu. Noteikti ievēro attiecīgās vietas dreskodu. Neaizmirsti arī par sīkākām detaļām – nospodrini apavus, pārliecinies, ka pirkstu nagi nav netīri, pārbaudi, vai uz drēbēm nav dzīvnieku spalvas.
Dodoties uz darba interviju, noteikti nevajadzētu kavēt. Vislabāk ir ierasties vismaz 10-15 minūtes ātrāk. Pirms tam izpēti ceļu, kā tiksi līdz uzņēmumam, iepriekš izplāno ar kādu transportu brauksi un cik ilgu laiku tas varētu aizņemt, ieplāno pāris minutes rezervē.
Kad ierodies ātrāk, izpēti darba vietu, lai, ja nu tiec pieņemts darbā, zini, kā tur viss izskatās, kā ģērbjas darbinieki u.tml.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru