trešdiena, 2018. gada 14. novembris

Māja vai dzīvoklis – kas piemērotāks Jums?


Dilemma, starp to, izvēlēties dzīvot mājā vai dzīvoklī, nav nemaz tik reti sastopama, kā varētu domāt. Arī tad, ja šobrīd dzīvojat dzīvoklī, var pienākt brīdis, kad ģimene kļūst lielāka, vajadzības mainās un jādomā par mājokļa maiņu, nonākot lēmuma priekšā – cits dzīvoklis vai labāk tomēr māja.

Priekšrocības dzīvojot pilsētas dzīvoklī ir pavisam vienkāršas un pragmatiskas – siltums, elektrība, ūdens – viss tas tiek nodrošināts bez liekas piepūles (nav jādomā par telpu apkurināšanu pašam, ūdens ievilkšanu mājās vai dažādiem, ērtākajiem risinājumiem, kā to izdarīt). Taču, dzīvoklī bieži vien ir ierobežotāka platība, kas nozīmē, ka lielai ģimenei atrast piemērotu dzīvokli (turklāt atbilstošā cenā iespējām) varētu būt lielāks izaicinājums.
Privātmāja dod plašumu, taču vienlaicīgi jādomā par visu ērtību nodrošināšanu (jau minētas ūdens un siltums), lai iekārtotu vienkāršāku savu ikdienu. Apkures sistēmu uzlabošana vai ūdens apgādes sistēmas mainīšana vai uzstādīšana prasa lielus ieguldījumus, kamēr mājokļi, kuros jau viss šis ir pieejams, maksā krietni vien dārgāk.
Taču, izdarot šādu izvēli – māja vai dzīvoklis – kā Jūsu nākotnes dzīves vieta, jādomā ilgtermiņā, kas nozīmēs, ka daudzi no svarīgiem faktoriem ar laiku atmaksāsies vai arī – izdevumi samazināsies, ja veiksiet pareizo un atbilstošāko izvēli Jums.
Domājot par mājas iegādi – ilgtermiņā atmaksāsies gan siltumapgādes, gan ūdens apgādes nodrošināšanas iekārtas, izslēdzot tos maksājumus, kas būtu jāveic dzīvojot pilsētas dzīvoklī. Dzīvoklī savukārt – izdevumi būs tieši tādi (ar iespējamām izmaiņām), kā plānots sākumā un izmaiņas, visticamāk, būs tikai ar pakalpojumu maksas sadārdzināšanos, ne pazemināšanos.
Taču – uz brīdi nedomājot par maksājumiem, jāapdomā arī citi faktori izvēloties vienu vai otru dzīvesvietu, kas, apkopojot, var būt svarīgāki par visiem maksājumiem kopā ņemot. Vide, kādā atrodas viens vai otrs īpašums, attālums līdz darbam, skolām, transporta izdevumi, telpu platība un nākotnes plāni (ja plānots ģimenes pieaugums vēl nākotnē – iespējams šobrīd noskatītais dzīvoklis pēc pāris gadiem būs stipri par šauru). Arī tas, kāda ir Jūsu nostāja par mājdzīvniekiem vai vēlme iekopt savu piemājas dārzu un attieksme pret dzīvošanu ārpilsētā vispār – iespējams, šie faktori ir daudz būtiskāki, nekā izmaksas un ieguldījumi vienā vai otrā īpašumā.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru